KYSYMYKSIÄ & VASTAUKSIA


Voiko kaappia käyttää kangasmaskeille?


UVC 254 nm tehoaa todistetusti viruksiin, bakteereihin, sieniin ja homeisiin, mutta sen heijastus ja läpäisykyky on heikko. Eli kyllä se varmasti desinfioi myös kangasmaskia, mutta kuinka hyvin se pääsee vaikuttamaan erilaisten kaikaiden läpi sitä emme tiedä. Koska kangasmaskeilla ei ole mitään standardia, emme ole käyttäneet niitä tutkimuksissa. Halutessaan kangasmaskin valmistaja voi tehdä omalle tuotteelleen UNI EN 14683:2019 testin puhdistuksen tasosta vaikka Mearus Oy:llä.

Voiko likaisen maskin desinfioida?


Desinfiointi ei poista likaa, kuten meikkivoide, ja lika suojaa mikrobeja UVC-säteiltä. Lika heikentää desinfiointia. 

Toisaalta sinulle vieraat pöpöt ovat maskin ulkopinnalla ja meikkivoidetahrat usein maskin sisäpinnalla. Mikäli maskin ulkopinta ei ole likainen voidaan UVC-käsittelyllä tuhota sinulle vieraat uhat.

Maskia voi myös pestä: keitä viisi minuuttia vedessä, johon on lisätty hieman pesuainetta. Linkki lähteeseen.

Näkyvästi likainen maski on lähtökohtaisesti roska.

Kuinka monta kertaa maskin voi desinfioida?


10 kertaa, mikäli maskissa ei ole näkyvää likaa, perusteen on tämä ECDC-raportti.  N95 maskeilla tehdyt tutkimukset osoittavat, että "UVC-annokset, jotka olivat 950 J/cm2, eivät muuttaneet merkittävästi maskin suojaustehokkuutta". UVC finish -kaapissa 10 x 12 minuuttia antaa maskille noin 12 - 15 J/cm2 UVC-annoksen, joten 10 käsittelyä ei heikennä maskin suojaustehoa.

Desinfioidun maskin yhteenlaskettu käyttöaika tulee olla suhteessa maskin valmistajan ilmoittamaan kokonaiskäyttöaikaan.  

Huomioitavaa on, että maskin likaantumisen riski kasvaa käyttöajan pidentyessä. Katso kysymys: Voiko likaisen maskin desinfioida?

Kuinka tuotetta on testattu?


Teetimme Measur Oy:llä yhteensä yksitoista EN 14683:2019 standardin mukaista mikrobiologisen puhtauden arviointia. Kutakin testiä varten Finishfire valmisteli 10 maskia, yhteensä testeihin toimitettiin 110 maskia.

Ensin maskia käytettiin 30 minuutin ajan aktiivisesti hengittäen, sosiaalisessa kanssakäymisessä tai kävellessä. Saastutuksen jälkeen maskit UVC-käsiteltiin. Testejä suoritettiin toimisto sekä varasto-olosuhteissa. Tässä linkki yhteenvetoon desinfiointikaapin kehittelystä.

Voiko kaappi vuotaa?


Kaappi ei voi vuotaa säteilyä. Sen turvallisuus on todettu lukuisilla mittauksilla. Edellytyksenä on, että kaappi on kiinnitetty seinään. Kaapin kaksi mikrokytkintä varmistavat, että UVC-loisteputket sammuvat aina kun kansi on auki tai edes vähän raollaan. Säteily ei valu kuten vesi, joten kannen ja rungon limittäinen rakenne estää säteiden pääsyn käyttäjään. 

Desinfioiko kaappi myös kännykän?


Kyllä, mutta tutkimukset olemme tehneet maskeilla. UVC 254 nm tehoaa todistetusti viruksiin, bakteereihin, sieniin ja homeisiin, mutta sen heijastus- / läpäisykyky on heikko ja se vanhentaa materiaaleja. 

UVC-desinfiointia käytettäessä tulisi varmistua siitä, että materiaalit kestävät UVC-säteilyn käytön. Desinfiointi ei poista likaa ja lika suojaa mikrobeja UVC-säteiltä. Jos haluat käyttää kappia kännykkääsi, pese ensin kaikki näkyvä lika. Asettele puhdistettava pinta suoraan kontaktiin valon kanssa, varjoalueet desinfioituvat heikosti.

Voiko kaappiin laittaa kaksi maskia?


Vain suora UVC-valo desinfioitavalle pinnalle on kyllin tehokas ja luotettava. Tästä syystä maskin pitää olla kahden polttimon välissä eli vain yksi maski kerrallaHeijastunut UVC-säteily menettää tehoaan 60-90%.

Miksi maski kännetään?


Tällä varmistellaan erityisesti, että kirurgisen maskin vekit eivät varjostuksellaan heikennä desinfiointi tulosta.


Mistä tunnistaa luotettavan UVC-laitteista?


Luotettava valmistaja ilmoittaa laitteen antaman UVC-annoksen. Koronan tuhoamiseksi sen tulee olla vähintään 1048 mJ/cm2.

Valmistaja antaa tositteet puhdistusteholle. Valmistaja ei lupaa tieteellisesti mahdottomia, kuten "voit desinfioida turvallisesti mitä tahansa 99.99%".

Laitteen rakenne estää UVC-valon pääsyn käyttäjään tai tekee selväksi, että käytön aikana tilassa ei voi oleskella.

Mittasin erään UVC-sauvan tehon, se oli 0,02 mW/cm2. Tällä tuotteella koronan tuhoamiseen vaaditaan noin 14 tunnin altistu. Lisäksi rakenne oli vaarallinen.

Kuinka hajunpoisto tehdään?


Kun UVC-käsittely on valmis ota maski pois kaapista, puhtain käsin. Sumuta hajunpoistajaa maskin sisä- ja ulkopinnalle. Hajunpoistaja vaikuttaa alle minuutissa. Toista käsittely, jos hajua vielä huomattavissa. Vinkki: sumuttamalla ylös ilmaan laskeutuu alas tasainen sumuverho. Tätä voi käyttää jos pullon sumutus on liian pistemäinen.

Softcare hajunpoistaja ei sisällä hajusteita. Se hajottaa hajua aiheuttavan kaasun kemiallisesti, turvallinen ihmisille, eläimille ja ympäristölle. Valmistuksen raaka-aineena on sokerijuurikas.

Miten maskin valmistajat suhtautuvat?


Olen tehnyt yhteistyötä kahden kotimaisen valmistajan kanssa: JedX Medcare ja Lumi Dental.

Molemmat näkevät tässä mahdollisuuden edistää suomalaisten maskien kilpailukykyä etenkin kun testitulokset on saavutettu juuri näillä maskeilla.


LÄHETÄ OMA KYSYMYS

Jätä kysymyksesi ja yhteystietosi niin vastaamme sinulle pian.