Mikä oli SUHARI-hanke?

Sanna Liimatainen käynnistin 22.3.2020 Suojahaalari-aivoriihen selvittämään mahdollisuudet uudelleenkäytettävien suojahaalareiden kotimaiseen valmistukseen. Tuolloin Koronan uhka oli monille tahoille vielä vieras ajatus. Esimerkiksi Uudenmaan Sairaalapesula ei tuossa vaiheessa kokenut Koronan aiheuttavan heille mitään lisähaasteita.


Ratkaisukeskeiseen keskusteluryhmään kutsuttiin laajasti asiantuntijoita ja yrityksiä eri aloilta (VTT Ali Harlin, Uudenmaan Sairaalapesula, Sakupe, TAMK Tiina Ylinen, Aalto-yliopisto Marja Rissanen, Hygio, Foxa, Suominen, Image Wear, Topper uniform, Scantarp, mikrobiologi Seija Kalso, fyysikko Jyrki Mäkelä) jakamaan näkemyksiä ja tietämystä. Suojahaalari-aivoriihen kerryttämä tieto on nyt avoimesti nähtävillä PDF liitteestä. Hankkeen sivutuotteena syntyi yhteistyötä eri tahojen välillä, sekä herättiin tutkimaan ja kehittämään yhdessä. 

Hanke osoitti, että Suomesta löytyy sekä halukkuutta että mahdollisuudet EI-kertakäyttöisen suojavaatteen valmistukseen.  26.3.2020 Ali Harlin / VTT laati SUHARIsta projektisuunnitelman ja kustannusarvion. "Ennennäkemätön efortti suojahaalarit tuotantoon kuukaudessa" (tarkemmin Suharista pdf liitteessä). Tarkoitus oli, että testitulokset tulisivat vapaasti kaikkien suomalaisten yritysten käytettävissä. Aivoriihen selvitystyön tehtiin täysin talkoohengellä. Rahoitusta itse VTT:n tutkimukseen etsittiin kaikkialta. Perinteisiä sijoittajia tähän hankkeeseen oli kuitenkin vaikea saada, koska hankkeen tavoite oli yleishyödyllinen. Projektin siemen lähti kuitenkin itämään mukana olleitten tahojen toimesta.

Vaikka Suhari jäi rahoituksen puutteessa toteutumatta minä jatkoin Korona-talkoita ruohonjuuritasolla. 2.4.2020 rakensin nettisivuston, jolla jaettiin jatkuvasti päivittyvää tietoa kotimaisista suojavarusteiden valmistajista ja luotettavista maahantuojista. Tätä sivustoa päivitin yhteistyössä Huoltovarmuusorganisaation, VTT:n, järjestöjen ja yritysten kanssa. https://www.finishfire.fi/korona/


- Sanna-