Kaikki sammuttimet ovat hyödyttömiä, 

jos niitä ei löydä.


Sammuttimia on paljon erilaisia ja niistä pitäisi osata valita tarpeisiinsa sopiva. Esimerkiksi vanhukselle/lapselle 6 kg sammutinpullon käyttö on liian voimaa vaativa. Sammutuspeite on tehokas, mutta peitteellä ei pysty tukahduttamaan paloa vaikkapa verhoista tai kaapin taakaa. Sammutinspray on helppokäyttöinen eikä sotke, mutta sen pitää olla käsillä palon alkuvaiheissa.

Eri sammuttimien vertailu, käyttö ja huolto

VAAHTOSAMMUTIN


Vaahto ei sotke, jälkisiivous helppoa. Pullon liikuttelu ja sokan poisto vaatii voimaa. Paloluokat AB/ABF +sähkö riippuen mallista. 6kg pullon toiminta-aika on 30-40s. Tarkastus sammutinhuollossa 2 vuoden välein. Huolto 5 vuoden välein.


SAMMUTUSPEITE


Peite tukahduttaa palon tehokkaasti. Käyttö vaatii rauhallisuutta ja rohkeutta kurottautua liekkien päälle. Tehokas ja turvallinen rasvapalon sammutukseen. Sillä ei pysty sammuttamaan paloa esim: verhoista tai uunista. Katso video. 

SAMMUTINSPRAY


Fire Fighter 650ml on helppokäyttöinen, ei sotke ja kokoonsa nähden tehokas. Soveltuu sammuttimeksi palon alkuvaiheissa. Paloluokat ABF +sähkö. Toiminta-aika on 25s. Suositellaan vaihdettavaksi 3 vuoden välein. Säilytys: +1°C - +50°C. Katso video.


JAUHESAMMUTIN


Suosittelemme jauhesammutinta tiloihin, joissa on kaasupalon vaara tai tiloihin, joissa lämpötila laskee alle 0ºC, kuten lämmittämätön kesämökki. Jauhesammutin muodostaa sankan pölypilven, joka estää näkyvyyttä ja menee keuhkoihin. Sammuttimen hienojakoinen pöly leviää laajalle ja jälkisiivous on työlästä. 6kg pullon toiminta-aika on 15-17s. Tarkastettava sammutinhuollossa 2 vuoden välein (1 vuoden välein mikäli säilytetään lämmittämättömässä tilassa). Huolto 10 vuoden välein.

Paloluokat 

A - hehkupalot (puu, paperi ja tekstiilit), 

B - nestepalot (öljy, bensiini ja maalit), 

C - kaasupalot, D - metallipalot, F - elintarvikerasvapalot.