Kysymyksiä & Vastauksia


Viranomaisten suhtautuminen?

Viranomaisten näkemys on että, kaikki mikä lisää tietoisuutta, kiinnostusta ja etenkin sammuttimien hankintaa on hyvä juttu. 

"Harmillisen usein kodeista puuttuu alkusammuttimet tai ainut sammutin on palopeite, joka sekin saattaa maata kaapin päällä. Finishfire-kaappissa peite on seinällä kuten sen kuuluisi olla. Vaikka kaappi piilottaa sammuttimet se silti mahdollistaa pullon ja peitteen ohjeiden tarkastelun helposti, kantta nostamalla." Erityisesti näistä syistä Finishfire-kaappi on saanut kehuja Suomen palopäällystöliittolta ja SPEK:ltä (Pelastusalan Keskusjärjestö). 

Kuinka vieras löytää sammuttimet?

Kuvan valinnalla voi itse päättää tekeekö kaapista informatiivisen, esimerkiksi valitsemalla kuvaksi "SOS tuli"-merkin. 

Harvoin kotiin tulevat vieraat huomaavat mihin sammuttimet on sijoitettu, peite kaapin kyljessä tai pullo rappusten alla. Joten usein kodeissa tilanne varsin huono vieraan kannalta. Tärkeää on että oma väki tietää paikan. Tällöin kotioloissa kaappi voisi olla haluttaessa sisustukseen sopiva.

Osa ihmisistä sijoittavat sammuttimet huonosti saataville, koska niiden ulkonäkö häiritsee heitä. Finishfire on yksi ratkaisu heille. 

Spraysammuttimen huolto ja vaihto?

Spraysammuttimia ei huolleta. Pullo suositellaan vaihdettavaksi 3 vuoden välein. 

Uuden Fire Fighter 650ml pullon voi ostaa rautakaupasta tai Clas Ohlsonista. Ohessa suora linkki: https://www.clasohlson.com/fi/Sammutusspray-Taerosol-Fire-Fighter/p/Pr367746000

Vanhan pullon voi käyttää pois vaikka ulkotulien sammutteluun. Tyhjä paineetton pullo viedään metallinkeräykseen. Paineistettu pullo on ongelmajäte.

Olemme testanneet tämän sammuttimen, käytettävyys ja teho on hyväksi havaittu.

Mihin pieni pullo riittää?

Fire Fidhter 650ml spray on helppokäyttöinen, ei sotke ja on kokoonsa nähden erittäin tehokas. Pullon toiminta-aika on 25 sekuntia, joten aikaa on hyvin oikean sammutuskulman löytämiseen. (6kg jauhesammutin toiminta-aika on 15-17 sekuntia). Sammutus tehdä turvallisesti 1-2 metrin päästä tulesta. Fire Fighter on alkusammutin. Se soveltuu tilanteeseen, jossa palo ei ole vielä levinnyt ja paloalue on pieni. 

Paloluokat: 3A 13B 5F + sähköpalot 1000 V asti (kodeissa jännite on enintään 380 V). Vaikka pullolla on F-luokitus rasvapaloihin suosittelemme peitettä.

A - hehkupalot (puu, paperi ja tekstiilit). B - nestepalot (öljy, bensiini ja maalit). F - elintarvikerasvapalot.

Soveltuuko julkisiin tiloihin?

Julkisissa tiloissa noudatetaan paloviranomaisten säädöksiä ja silloin vaadittu sammutin on yleensä 6 kg/l pullo. Vapaaehtoisena lisänä Finishfire-alkusammutuskaappi hotellihuoneessa tai toimistoissa on kuitenkin järkevä täydennys. Sillä nopealla alkusammutuksella voidaan estää sprinklerin laukeaminen ja siten säästyä paljolta.

Yksityisissä kodeissa vain palovaroittimet on lakisääteisiä.

Asennus ja toiminta?

Metallinen kaappi kiinnitetään seinään kahdella ruuveilla silmien tasolle. Ruuvit kuuluvat osto-pakkaukseen. Kaappi voidaan kiinnittää myös 40 cm kaapin kylkeen.  Vinkki: kipsiseinälle hyvä tulppa on Toggler Alligator levyseinäkiinnike 6mm.

Sammutuspeitteen vetokahvat voi jättää roikkumaan näkyville avonaisesta alaosasta tai ne voi piilottaa kiinnittämällä vetokahvat sinitarralla suojapussin kylkeen. Sinitarran palaset kuuluvat ostopakkaukseen.

Frame-kaapin muovinen kuvalaatta, jossa FinishFire-logo liukuu ulos kiskoilta pystysuunnassa ja on valkoinen kääntöpuoleltaan. Laattaa vasten voit sujauttaa: valokuvan, piirroksen, 112-sijaintitiedot tai mitä ikinä keksit. Kuva kannattaa leikata muovilevyn mittoihin.

Lapset ja sammutus?

Teinit laittavat jo itse ruokaa ja viettävät aikaa yksin kotona, joten heille tulisi opettaa alkusammutuksen perusteet. Palon alkuvaiheessa myös sähköpalo on helposti sammutettavissa sprysammutinvaahdolla. Se on helppo käyttöinen eikä vaadi voimia. Pullolla sammutuksen voi tehdä turvallisesti 1-2 metrin päästä tulesta.

Perheen pienimmät eivät yletä sammuttimiin lainkaan kuin kaappi on asennetaan seinälle aikuisen silmien tasolle.

Palkittu kuinka?

Sanna Liimataiselle on myönnetty 2017 yhteensä neljä kansainvälistä muotoilupalkintoa Frame ja Charging Platform -sammutinkaapeista.

Euroopan tuotesuunnittelu palkinnot European Product Design Award Silver ja Bronze sekä A´Design Award Winner ja Silver.

A' Design Award  on italialainen maailman suurin, arvostetuin ja vaikutusvaltaisin muotoilutunnustus, korkein saavutus muotoilussa. A' Design Award Winner -logo symboloi tuotteiden, projektien ja palveluiden poikkeuksellista suunnittelun erinomaisuutta.

2022 Finishfire -alkusammutinkaappi sai Plootu Fennica -ohutlevytuotekilpailun muotoilusarjan kunniamaininnan.

Avainkaappi?

Kaikista alkusammitnkaapeista voi haluttaessa tehdä avainkaapin. Runko-osan avainkoukut voidaan kääntää pystyasentoon käsivoimin. Pystyasennossa koukku on 4 cm pituinen, joten yhteen koukkuun mahtuu useammat avaimet. Vinkki: sijoita kaappiin taskulamppu, se on usein hätätilanteissa tarpeellinen varuste.

Kun kaapista on tehty avainkaappi palopeite ei enää mahdu kaappiin.

Mitä kaikkea kehykseen voi laitaa?

Vaikka mitä. Kaikenlaisia kuvia voi asentaa muovista kuvalaattaa vasten. Laatan voi myös korvata puuviilulla, peilillä tai liitutaululla. Finishfire kaupassa on saatavilla malli, jossa tasku on kiinnitetty kuvalaattaan. Myös erillinen kellokoneisto viisareineen on kiinnitetty Framen laattaan :)

Kuva-aukko: 16 x 16 cm

Kuvalaatta: 16 x 17,5 x 0,4 cm